Čo je to multiplayer?

Z Wikipédie, otvorenej encyklopédie

Preložil Kangarko

Multiplayer (Multihráč alebo Hra viacerých hráčov) je herný termín prevzatý z angličtiny označujúci možnosť PC hry alebo videohry hrať rovnakú hru v rovnaký čas viacerými hráčmi.

Opakom multiplayeru je singleplayer.

Multiplayerové hry

- Existujú rôzne druhy multiplayerových hier.

  • Hry, ktoré majú aj singe-playerovú časť (kampaň, príbeh) a multiplayer je dodaný ako možnosť naviac. Tu patria stratégie ako Age of Empires alebo Warcraft. Ale aj Doom, Half-Life alebo Call Of Duty.
  • Hry, ktoré sú vytvorené primárne pre hranie cez internet alebo LAN (prepojenie viacerých PC v miestnosti). No aj tak ich je možné hrať aj na 1 pc bez pripojenia k sieti. Tu patria hry ako Unreal Tournament, Trackmania Nations Forever alebo BattleField.
  • Hry hratelné iba cez internet alebo LAN. Nedajú (neobsahujú) sa spustiť v single-playerovom móde. Hrá sa väčšinou na serveroch kde sú stovky, tisícky hráčov. Patrí sem predovšetkým MMORPG žáner ako je World Of Warcraft, Lineage, Star Wars: Galaxies a iné.
  • Hry, ktoré sa dajú hrať na jednom PC, tzv. splitscreen.

Herné servery a siete

Akčné hry ako Doom alebo Half-Life sa hrajú na tzv. dedikovaných serveroch. Tento server je určený pre koordináciu pohybu a chovanie hráča. Stará sa o mapu, na ktorej sa práve hraje, prípadne ju po skončení hry / kola vymení za inú (na niektorých serveroch je možné hlasovať pre mapu.)

Strategické hry oproti akčným hrám ponúkajú hranie cez tzv herné siete. Najväčší z nich je Battle.net, ale existujú aj ďalšie siete ako GameSpy, WormNet, BlueByte Game Channel. Herné siete sú založené na peer-to-peer architektúre. Klient sa najskôr pripojí k serveru a tu do hernej miestnosti, kde môže chatovať s ostatnými hráčmi. Odtiaľ tiež môže zakladať hry, prípadne listovať zoznamom už založených hier a pripájať sa k nim. Tu sa funkcia servera obvykle končí - ak sú klienti prepojení, všetky ďalšie dáta (pozícia hráčov a ich jednotiek, chat v hre) sa rozosielajú priamo medzi nimi.